Wednesday, January 19, 2011

symia 2nd besday - ladybug theme party

assalamualaikum ...
mcm biasa lepas hampir 2 bulan menyepi sy muncul semula kat blog nih...sy nih mmg boleh diibaratkan mcm biskut chipmore .walaupun 2 entry lepas sy harap sgt mood nak mengupdate blog tu sentiasa berpanjangan tp biasanya janji tggal janji...biasa la..ari ni ada mood rajin sket.

xda benda nak citer pon cuma nak update 2nd besday mia .sambut masa krismas .tahun lepas pon sambut masa krismas jugak.agaknya lepas nih tiap2 tahun sambut masa krismas je kot.senang nak sambut ngan my sil sekali.dia punya besday 23/12.ekceli citer basi nih.da lama update kat fb.tp sy nak share gak citer kat blog.buat kenangan diri sendiri.n mana la tau kot2 boleh bagi inspirasi kat sapa2 yg nak buat tema party yg sama cam sy buat nih.ahh poyo je.hahha

sy prepare sebulan sebelum majlis.buat kecik2 je sbb ibu n baba mia xkuasa nak buat besar2.kalau nak majlis besar2 tggu mia kawen nanti la.haha.sy prepare awal nih pon bukan apa tau....bab nak menggunting2 tag2 n nak buat banner tu.alahai tuhan je la tau betapa malasnya nak gunting.sumenya DIY tu pasal la kene buat sikit2.cuba la tggu lagi seminggu nak majlis baru nak start buat??? kompem x jd apa.lagipon bukan apa gak.sy cuma amik iktibar tahun lepas.buat majlis xplanning lgag.pastu rasa x puas hati.deco x cantik (mcm la deco tahun nih cantik)hahah.1st besday symia.















tag2 kat atas nih la yg buat sy pk 100x nak buat sendiri..sgt  la malas nak buat.tp tu la dah namanya seorg ibu kan..sbb nak kasi majlis anak cantik punya pasal buat la jugak..buat sikit2.kadang2 sampai tersengguk atas meja masa menggunting...hahhaha mcm over je kan.tp mmg betul wooo.design2 kat atas sume tgk contoh kat tenet.pastu suh opesmate edit2 ngan photoshop je.ubah suai ikut majlis.




hahhhh pokok coklat kat atas tu pon sy rembat idea dari tenet jugak.tp banyak ubah suai la mengikut bahan yg ada.buat je la asal nampak mcm serupa walaupun xda la serupa mana...dah mcm ayat keling..
tp sgt puas hati sbb nampak mcm dalam taman je kan...perasan.

ni pulak hband antena mia.jenuh cari kat mall tp xjumpa pon hband yg sesuai mcm yg nak.so apa lagi ligat la pala hotak sy memikirkan alternatif lain tuk buat hband tu.last2 sy masuk kedai bunga.cari reben bulu2 kat atas tu.beli sebatang bunga jenis bulat2 n dawai kilat2 yg agak tebal.pastu jd la mcm yg nak tu.setel 1 masalah.


nak cari baju nih pon 1 hal jugak tau.paham2 je la anak sy tu kan gebu orgnya.bukan senang nak cari .ada yg berkenan kang x de saiz pulak.sebelum nih mmg da beli baju lain da.tp ada sekali tu pegi reject shop ternampak skirt polka dot merah nih.fuh apa lagi meroyan la siibu nih sbb ada saiz besar.skirt nih nampak sesuai je kan ngan tema.tp ada skirt je.kene pk bab baju pulak.xda pon yg sesuai kat reject shop tu.pk punya pk last2 sy pegi beli inner kaler itam pastu balik umah buang tangan n sy jahit ladybug felt kat baju tu....sooo hasilnya seperti kat atas la...heheheh

before
after
ok...hiasan kat kat depan meja kek nih pulak adalah hiasan secara spontan sbb ada kain lebih pastu teddy bear lebih n guna bunga kaki lilin yg mmg ada kat umah.pastu bulat2 merah tu lebihan buat hband antena mia...so jd la hiasan mcm tu...heheh idea ikutsedapsukahatimaknenek je .

terhasil dari lebihan kad2 yg dah sedia ada kat umah..





yg nih pulak sy kira mini candy buffet la kan..sbb kecik je.1 hari suntuk sy survey2 kat tenet cari yg simple candy buffet sbb nak sesuaikan dgn bahan2 yg ada kat umah...last2 candy buffet sy dah nampak mcm candy buffet tuk majlis kawen pulak...lantak la labu janji ada candy buffet kan...



gigih gile kan...baba mia yg sgt membantu ....tq syg...tuk majlis anak kita jugak kan?
hanging wallflower....idea awal nak gantung kasi labuh2...tp takut nampak serabut sgt...sooo buat je la mcm tu











tq to mrG n adik2 sy yg banyak tolong sy tuk prepare sume nih...kalau diorg xda mmg xjd la sbb bab nak gantung2 nih bukan keje mudah.silap2 tersalah tengkuk hehhe.





apam mekar...festym buat.xberapa lembut tp rasanya dah sedap...



rich cocoa pudding + coktail


kek ni sy tempah kat muhibah.sapa2 ore kelate mesti tau la kedai muhibah kedai kek yg femes kat kb nih.tp yg menyedihkan sy diorg x pernah buat kek ladybug...hampeh x???so dgn menggunakan kuasa pengguna sy telah memaksa org2 kat muhibah tu buat sebijik sama mcm contoh pic kek yg sy bagi...hehhe.contoh asal design nih guna fondant.tp sy suh ubah guna ising.
triple cheese cake.berat 3.5kg.rasanya sama je ngan chocolate indulgence dari secret recepie.saling x tumpah.sgt puas hati.

ladybug mia menyorok lam kotak

triffle


besday gurl...anak ibu sayang












































piccas2 kat atas dah citer semuanya kan....sebagai ibu...sy dah puas hati .sambutan kali nih sy prepare betul2 n bila tgk sume pic2 nih rasanya lepas nih kalau x buat dah besday party pon xpa kot....muahahah
sy harap bila mia besar dia rasa hepy sbb ada ibu yg sanggup susah payah untuk dia.bukan mengharap cuma nak dia belajar menghargai apa yg diberikan pd dia.

hepy besday anak ibu...semoga menjadi anak yg berguna pd ibu n baba n pd org lain juga...we luv u soooooooo much...

8 comments:

Cikmin said...

Salam wanie..lama tak kesini...dah selim nampak dah tu.. :) amboi mia..makin bambambam ya..meriah betul party mia..hepi belated besday party mia.

Almya said...

happy birth mia.. moga jadi anak yg solehah..ameen!

Almya said...

happy birth mia.. moga jadi anak yg solehah..ameen!

Mummy Zara Sofea said...

cutenye ank akak....btw, nice party..cntik deco2 tue..

-sha- said...

alaa....so sweet..comey tomey sangat..akak mmg ibu yg gigih!

Ri@nna said...

OOOMAIGOD!!!!ank u sooooo cute..gerram...rasa cam nk cubiiiittt jer x nk lepas2 hahaha...jgn marah yer..i dh dpt idea bila tgk entry pasal birthday party ni, comel sgt...akcelly tgh prepare party utk my baby yg ke 2 thn...biasalah kan..mak2 nyer yg semangt lebih...rajin betul u kan...

p/s : i got ur blog frm fb blogger momma..slmt berkenalan..

chik star said...

hepy bday mia.
salam sggh
:D

azleen said...

Hepi bursday Mia..Dah besar dah dia..Kejap jerk..Dulu 1st tengok baby lagi...